Вино је једно од омиљених пића. Симбол елеганције, хедонизма и уживања присутан је у свим кутурама. Посљедњих деценија та култура је све присутнија и код нас, а добрих вина на тржишту никада више.
Добри познаваоци, поштоваоци или љубитељи вина теже да изађу изван уобичајених оквира и својим непцима приреде угођај тиме што ће дегустирати разна вина у потрази за савршенством. Упаривање хране са вином доживљава се као нешто изузетно тешко и резервисано само за професионалце. Међутим, упаривање укуса има неколико основних правила и шаблона, које ако примјењујемо можемо имати неизмјерна уживања. Ако познајете намирнице које користите у кухињи, а вина познајете довољно да разликујете основне стилове можете започети бесконачну игру са укусима.
"Ја мислим да је ту ствар врло проста и једноставна када упарујемо храну и вино ништа не смије да одскаче, све мора бити у неком балансу и то је онда најбоља ствар. Треба прво пробати бијела вина па онда лаганија црвена вина. Прво треба пробати вина средњег тијела, лагана, елегантна као што је пино ноар из винарије 'Ласта', а онда нека мало пунија тежа вина уз нека црвена меса и сличне ствари“, каже Горан Митровић.
Када причамо о упаривању тежине саме намирнице са вином, морамо водити рачуна да храна не преовлада вино и обратно. Вина са израженијом киселином можемо упарити са јелима која садрже одређену количину сласти или одређену количину киселине. Код црвених вина се поред тежине вина и хране водимо присутношћу и зрелошћу танина. Ако су танини још увијек у фази зрења, уз таква вина можемо упарити слабије печена меса, меса са израженијом масноћом или јела која у свом саставу имају нешто кремасто. Међутим, ако волите боље печена меса или једете нешто што нема масноће или кремасту структуру, вама неће пријати вино са израженијим танинима. Сомелијери кажу да су ова правила пут ка непогрешивом избору вина. Винари су мишљења да је посебно битно да и сами изаберете комбинацију која вам највише одговара.
"Ако сте у почетку, ако сте тек кренули да пијете вина, можда желите мало више слатка вина, ако пијете дуже година можда су вам добра нека сува вина. Уз рибу увијек иде добра малвазија, тако да зависи од гушта сваког“, каже Борут Факин из Словеније.
"Моје неко мишљење је да човјек треба без неког слијепог праћења савјета стручњака бира неко вино које њему у том тренутку највише лежи. И ту неће бити грешке. И тамјаника и прокупац су вина која се лијепо могу упрарити са храном. Уз тамјанику свакако треба преферирати лаганија меса и рибу, али и печење ће бити солидно“, каже Урош Милић из Жупе Александровачке.
На крају је најважније да ли вам се нешто свиђа или не, а ако притом на неке комбинације можете и да утичете, вашем уживању нема краја. Љубитељи божанског пића трагају за винима у којима ниједна компонента не смије да штрчи, која су као свила док пролазе низ непца и при том остављају утисак испуњености и задовољства.
*********