Зима не пролази без традиционалних деликатеса попут сарми, пита и салата од киселог купуса. Осим што је укусан, кисели купус богат је храњивим тварима, чинећи га изврсним избором хране током хладнијих мјесеци. Ипак, важно је одржавати умјерену конзумацију.
Ево неколико разлога зашто је кисели купус користан за ваше здравље:
- Регенерација јетре: Пробиотици и витамини присутни у киселом купусу подржавају елиминацију штетних твари из јетре и подстичу обнављање њених станица.
- За снажне кости: Витамин К, битан за очување јаких костију, препоручује се женама током менопаузе како би се спријечила остеопороза.
- Побољшава здравље желуца: Кисели купус обилује пробиотицима који подстичу пробаву, спречавају затвор те потпомажу апсорпцију витамина и минерала.
- Јача имунолошки систем: Научно је доказано да кисели купус помаже тијелу у одбрани од болести захваљујући витаминима и минералима које садржи.
- Штити мозак: Пробиотици из киселог купуса позитивно утичу на процесе у мозгу, побољшавају памћење, смањују стрес те могу ублажити симптоме депресије.
- Одржава витку линију: Висок садржај влакана у киселом купусу осигурава дуже осјећај ситости, што може резултирати уносом мање калорија током дана.
Упркос свим предностима, важно је напоменути да би дневна конзумација киселог купуса требала бити ограничена на 60 грама како бисмо избјегли повећање ризика од високог крвног притиска и кардиоваскуларних болести.
Ако примијетите симптоме попут надутости, диареје или главобоље, препоручује се смањење уноса и консултација с љекаром, пише "НајЖена".
Сирови купус пробавља се у организму за 3-4 сата, док кисели купус захтјева само два сата. Ова храњива намирница садржи разноврсне витамине и минерале, попут витамина Ц, К, калцијума, жељеза, калијума и магнезијума, чинећи је изузетно корисном за здравље.
Уживајте у умјереној количини како бисте искористили све благодати, чувајући равнотежу између ужитка и здравља.