Ulje je namirnica koju koristimo svakodnevno, kako za pečenje tako i za prženje i pohovanje.
Evo za šta je najbolje koristiti koju vrstu ulja:
Kokosovo ulje
Kokosovo ulje višestruko je korisna namirnica i najbogatiji poznati izvor srednjeg lanca masnih kiselina (MCFA). One regulišu probavu i daju tijelu energiju. Kokosovo ulje bogato je zdravim zasićenim mastima i antioksidantima. Pospješuje rad mozga, jača imunitet i omogućava pravilan rad štitne žlijezde.
Tačka dimljenja rafinisanog kokosovog ulja iznosi 232 °C, dok je tačka nerafinisanog kokosovog ulja 177 °C. Ovo ulje, koje je na sobnoj temperaturi u čvrstom obliku, hrani pruža posebnu aromu.
Najbolje je za kuvanje, dinstanje, prženje.
Nije preporučljivo za salate.
Maslinovo ulje
Bogato je zdravim mastima koje su odlične za srce, poboljšavaju zdravlje krvnih sudova i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Ono pomaže u snižavanju krvnog pritiska i ima protivupalna i brojna druga pozitivna svojstva. Ipak, za razliku od ostalih vrsta maslinovog ulja, ekstradevičansko počinje da dimi na znatno nižoj temperaturi, oko 150 stepeni, što znači da nije dobro za prženje i pečenje iznad ove temperature.
Najbolje je za dinstanje i kuvanje na pari.
Nije preporučljivo za pečenje i prženje na visokim temperaturama.
Suncokretovo ulje
Najrasprostranjenije u našoj kuhinji, ulje suncokreta je veoma bogato vitaminom E i dobro je za zdravlje arterija i srca. Ovaj vitamin ima snažan antioksidantni efekat, dobar je za prevenciju starenja ćelija, stimuliše imunosistem i obezbjeđuje normalan razvoj nerava.
Suncokretovo ulje je izvor polinezasićenih masti i vitamina A, koji utiče na rast kostiju i zuba, sprečava infekcije.
Preporučuje se osobama sa arterosklerozom i hipertenzijom.
Najbolje je za prženje i dinstanje.
Nije preporučljivo za salate.
Ulje od sjemenki grožđa
Ulje od sjemenki grožđa je jako dobro za imunitet, a stručnjaci preporučuju minimum 20 g dnevno. Ovo ulje sadrži značajne količine vitamina E, minerale kao što su cink, bakar, selen i procijanidin, koji usporava starenje. Ovo ulje je dobro za prevenciju vaskularnih oboljenja, poput arteroskleroze.
Pokazalo se da osobe koje žive u područjima gdje se učestalo koristi ovo ulje nemaju toliko problema sa kardiovaskularnim oboljenjima ili bolestima nervnog sistema, a antioksidanti u ovom ulju zaustavljaju degenerativne procese na mozgu kod starijih. Ovo ulje je dobro i za one koji imaju problema sa vidom i cirkulacijom.
Najbolje je za salate.
Nije preporučljivo za prženje.