Џем је један од омиљених намаза које имамо увијек при руци - класични укуси задовољавају жељу за слатким, а могу се користити и као додатак сланим јелима. Ипак, колико дуго у отвореној тегли може да стоји? У зависности од тога да ли смо га сами правили или купили у продавници, рок његовог трајања је прилично дуг.
Када се отвори, џем можемо безбједно држите у остави на собној температури око једну недељу.
Џему од шљива, кајсија или јагода ријетко ко може да одоли. Одлични су у крофнама, бухтлама, а и кришка хљеба и џема многима је омиљени слаткиш из дјетињства. Генерално, ако је правилно конзервиран, џем може да траје затворен и до годину дана у мрачној и хладној остави. Ипак, колико може да стоји кад га отворимо?
Када отворимо теглу, можемо безбједно да је држимо у остави на собној температури око једну недељу. Мармеладе и џемови су пуни шећера, природног конзерванса, а када је висок садржај шећера у комбинацији са високом киселошћу, буђи и бактеријама је много теже да напредују. Нажалост, још увијек постоје микроорганизми навикнути на шећер који ће се временом развити.
У фрижидеру ће остати свјеж око шест мјесеци, али под условом да је правилно конзервиран, пише Мешед. Уколико смо направили "брзи џем" и прескочили смо процес конзервирања, требало би да га потрошимо у року од 10 дана или да га замрзнемо и тако ће трајати до три мјесеца. Ако се одлучимо за куповне, можемо да очекујмо дужи рок трајања од шест мјесеци и то због мање свежих састојака и високог садржаја шећера.
Када џем није за употребу
Ако џем поприми тамнију боју или се појаве беле мрље, треба да бацити. Ако изгледа у реду, такође је препорука да га пробамо и провјеримо да је киселог или квасног укуса, јер ћемо тако сигурно одредити да ли је за употребу или не.