У зависности од тога да ли су на собној температури или у фрижидеру јаја имају различит рок трајања.
Декорисана, офарбана васкршња јаја лијепо изгледају на столу, али требало би да знате да кувана јаја имају знатно краћи рок него свјежа. И због тога се не смију дуго држати као украс на столу, упозоравају стручњаци.
Основно правило је да јаја након кувања треба држати у фрижидеру, а не у корпи на столу, како се код нас практикује.
Тешко је процијенити колико би јаја требало скувати за Васкрс, али у већини случајева, остаци од празника остају далеко дуже него што би требало. Уколико се јаје остави на собној температури дуже од два сата, постаје подложно тло за раст и размножавање бактерија.
Као резултат тога, јављају се тровања. Процесом кувања, са јајета се скида заштитни слој који обавија љуску која иначе чува јаја. Без њега, јаје постаје “рањиво” и изложено ваздуху, температури и бактеријама.
У прилог томе говори и податак да се сваке године након Васкрса у америчким болницама појави бар двоструко више пацијената са симптомима гастроентеритиса, познатијег као “тровање желуца”. Симптоми могу варирати – од благе неугодности, надутости, промјенама у пробави, па све до јаких мучнина, повраћања и дијареје.
Уколико јаја држите на собној температури – поједите их исти или најкасније наредни дан, док у фрижидеру, јаја су безбједна за јело и до шест дана.