Прашак за пециво је неопходан дио бројних рецепата за тијесто.
Некада су баке стално мијесиле тијесто и правиле укусне кифлице, лепиње, хљеб..., па чак и развлачиле коре за питу.
Данас домаћице све мање мијесе домаће тијесто и радије се одлучују за куповна пецива јер су тако сигурне да не могу да погријеше.
Умијесити тијесто није проблем ако имате добар рецепт, али и прави савјет како то да урадите може много да помогне. Код тијеста је битно да састојке користите тачно у грам, а у наставку текста прочитајте колико треба прашка за пециво да додате у тијесто. Многи то не знају, али он је јако битан како би тијесто испало савршено.
Важно је да додате праву количину, јер премало или превише прашка за пециво може да доведе до тога да тијесто спласне или да уопште не нарасте.
За 150 грама брашна потребна је једна кашичица прашка за пециво.
Ако користите више брашна сразмјерно томе додајте и прашак за пециво. Такође, потребно је да просијете ова два састојка. Ако додате превише прашка за пециво, осим чињенице да ће тијесто спласнути, може да се деси да буде горко.