Љето је супер, али јесен и зима носе одличне кулинарске ужитке које на Балкану сви волимо.
Један од њих је сарма. У љетном руху, она долази умотана у винске листове или листове раштике, а у оном за хладније вријеме, огрнута је киселим купусом.
Када припремате сарму, додајте један посебан састојак да би она била укуснија, а то је - препржено суво месо, пише "Радиосарајево".
Састојци:
500 грама јунећег мљевеног меса,
2 велике главице лука,
100 грама риже ,
100 грама сувог меса говеђег,
1 главица киселог купуса,
со, бибер, вегета,
1 децилитра киселе воде
Сос:
– 2 кашике уља,
– 2 кашике брашна,
– 1 кашика црвене паприке,
– 100 грама парадајза у конзерви,
– мало соли, бибера, вегете,
– 2 литре воде.
Припрема:
Купус очистити и попрати у хладној води. На врху листа сваком одстранити коријен. У пластичну здјелу ставити месо, рижу, исјецкани лук, исјецкано ситно суво месо, зачине и све замијешати са мало киселе. Оставити да одстоји 10 минута.
Почети правити сармице тако што на врх листа на средину ставите меса отприлике једну кашику, мотајте до краја листа, прстом гурајте ћошкове унутра и са једне и са друге стране и добијете фину сармицу која се неће одмотавати при кувању.
Сарме фино послагати у дубљу шерпу и покрити тањиром да не би летале по шерпи. У посебну шерпу угријте уље добро да буде врело и пржите брашно да почне добијати фину боју. Додајте црвену паприку, мијешајте да се не праве грудвице и одма додајте 2 литре воде, парадајз из конзервице, зачине и оставите да прокува.
Кад прокува, сарму прелијете сосом и оставите да се крчка на лаганој температури сат и по времена. Када је готова, скините тањир и можемо се служити са дивном сармом.