Кромпир је једна од најважнијих намирница у многим домаћинствима, али може брзо да никне ако се не складишти у правим условима.
Проблеми са погрешним складиштењем
Само двије недјеље, или у неким случајевима само неколико дана након куповине, кромпир почиње да клија, вене, скупља се и губи чврстину – ако се погрешно складишти.
Изложеност прекомјерној свјетлости, посебно директној сунчевој свјетлости, може подстаћи кромпир да клија и узроковати да се смежура и позелени.
Под условом да остану чврсти на додир, нису превише наборани и клице су мале, кромпир је сигуран за јело чак и након када проклија.
Међутим, постоји забринутост због токсина у клицама кромпира. Како се кромпир квари, може прекомјерно производити соланин, хемикалију која узрокује да позелени и има горак укус.
Да би то спријечила, Лусија Вошбрук, директорка продаје и маркетинга у Бранстону, највећем добављачу кромпира у УК, подијелила је своје стручно знање о правилном складиштењу кромпира.
Лусија је тврдила: „Кромпир који се чува у фрижидеру може трајати више од три пута дуже у поређењу са складиштењем на собној температури.
Ово је поткријепљено истраживањем британског Акционог програма за отпад и ресурсе које сугерише да би складиштење кромпира на овај начин потенцијално могло да уштеди „100.000 тона отпада хране годишње“.
„Кромпир у фрижидеру треба да буде начин на који ћете му продужити рок трајања“, додала је Вошбрук.
Док је ранији савјет био да се кромпир чува на хладном, сувом и тамном мјесту, као што је остава, сада се предлаже да се чува у фрижидеру на температури нижој од пет степени Целзијуса.