Српски назив за кувану ракију је шумадијски чај који је незаобилазан у домовима када температура падне испод нуле, а наши стари су често говорили да нема болести коју не лијечи.
Срби се куну у кувану ракију као у лијек против грипа, лијек за бољу циркулацију али и за опуштање.
Уколико вас мучи бол у грлу и кашаљ, цурење из носа и понекад температура и грозница, онда се лијек за ваше тегобе крије у добром старом шумадијском чају. Барем су тако тврдили наши стари.
У наставку доносимо рецепт за припрему куване ракије.
Састојци:
4 супене кашике шећера
250 мл меке ракије (10 до 12 гради)
100 мл воде.
Припрема:
У металну шерпицу или џезву ставите шећер да се карамелизује, када то постигнете скините са рингле па додајте одмах ракију и воду. Вратите на ринглу да прокува и да се шећер растопи.
Служити топло и то искључиво у друштву добрих пријатеља јер се може десити да вас овај чај натјера да кажете све тајне.
Можете умјесто шећера додати мед, што је још боља и здравија варијанта.
Мед је најбољи природни антибиотик који смирује упаљено грло и дјелује против бактерија и вируса јер је пун антиоксиданаса. Добро га је укључити превентивно у зимске напитке, али водите рачуна да мед не стављате у врелу течност јер му тако смањујете дјелотворност, пише Србија данас.