Да бисте избјегли труљење лука, важно је знати како га правилно складиштити. Постоји неколико једноставних трикова који вам могу помоћи да лук остане дуже свјеж, а један од најважнијих савјета је да га никако не чувате уз друге намирнице.
Иако су савршени партнери у јелима, лук и кромпир не би требало стављати на исто место у фиоци, јер кромпир подстиче труљење лука – и обрнуто. Ако су кромпири зрели, испуштају пуно влаге, што погодује развоју буђи и бактерија, а тиме и труљењу лука.
Поред кромпира, многе намирнице садрже гас етилен. То је заправо хормон који убрзава зрење, па ће се воће и поврће брже покварити ако их држите заједно. Зато, на примјер, не бисмо требали чувати јабуке поред кромпира.
Ево још начина како можете продужити трајање лука:
Чувајте лука на сувом и хладном мјесту
Простор треба бити добро прозрачен – мрежасте врећице или плетене корпе омогућавају циркулацију ваздуха и спријечавају накупљање влаге.
Избјегавајте пластичне врећице
Пластика задржава влагу и спречава циркулацију ваздуха, што може довести до буђи или омекшавања лука. Умјесто тога, користите папирне врећице, мрежасте врећице или плетене корпе које омогућавају луку да "дише".
Не чувајте лук у фрижидеру
Цијели, неољуштени лук не треба чувати у фрижидеру, јер хладно и влажно окружење може узроковати омекшавање и кварење. Међутим, исјечен или ољуштен лук може се чувати у херметички затвореној посуди у фрижидеру до недјељу дана.
Замрзните вишак лука
Ако имате вишак лука који нећете одмах користити, можете га исјецкати и замрзнути. Иако текстура може бити промијењена након одмрзавања, такав лук ће бити савршен за кување.
(Најжена)