Кајсије, препознатљиве по својој сочности и богатству храњивих материја, често су један од омиљених избора у топлијим мјесецима.
Но, стручњаци упозоравају да прекомјерна или неправилна конзумација овог воћа може довести до пробавних проблема.
Према ријечима нутриционисткиње Ане Коробкине, конзумација већих количина кајсија може изазвати бол у стомаку. Особе које једу кајсије на празан желудац такође могу осјетити нелагоду, а ситуација је нарочито проблематична за оне који пате од синдрома иритабилног цријева (ИБС).
Воћне киселине и влакна као узрочници нелагоде
Коробкина објашњава да воћне киселине и влакна присутна у кајсијама, као и у многим другим врстама воћа, могу потакнути прекомјерно стварање гасова у цријевима. То, пак, често доводи до осјећаја нелагоде и болова.
Један од кључних разлога зашто кајсије могу узроковати пробавне сметње јест њихов садржај ФОДМАП спојева. Ријеч је о специфичним угљикохидратима кратког ланца које цријева тешко апсорбирају, што код особа с ИБС-ом може изазвати надутост, грчеве и болове те додатно погоршати симптоме постојећих пробавних тегоба.
Умјерена конзумација као кључ здравља
Иако су кајсије изузетно богате храњивим материјама попут витамина А, влакана и антиоксиданса, нутриционисти наглашавају важност умјерене конзумације. Како би се избјегле могуће неугодне нуспојаве, савјетује се да се кајсије не једу на празан желудац и да се не претјерује с количином.
Као и код свих намирница, равнотежа је кључна. Умјерена конзумација омогућује уживање у свим здравственим благодатима марелица без ризика од неугодних пробавних сметњи, преноси Клик.