Правилна њега

Млијеко биљке "диже из мртвих", ево како да га користите

  • Извор: Крстарица
  • 23.06.2024. 14:00

Ако волите да садите биљке и бринете се о њима, сигурно сте се барем неколико пута сусрели с биљним вашима, гљивицама и осталим досадним штеточинама који се често појављују на лишћу, латицама и стабљикама биљака, преносе јој болести и уништавају изглед.

Осим што је млијеко још увек врло радо коришћена прехрамбена намирница, веома је корисно у ђубрењу и заштити биљака свих врста – од цвијећа, преко зачинских биљака до повртних садница. Наиме, млијеко је богато храњивим материјама попут калцијума, калијума, сумпора, магнезијума, гвожђа и других витамина и минерала који подстичу раст и побољшавају имунитет биљака.

Прва ствар коју треба да запамтите када испробате нешто ново са својим биљкама јесте – будите умјерени! Иако је залијевање биљака млијеком корисно, превише млијека може да има штетни ефекат. Слично као претјерано ђубрење, “утапање” ваших биљака у млијеку или коришћење било које врсте млијека може довести до успоравања раста, увенућа, појаве мрља и труљења.

За биљке се најчешће користи кравље млијеко које може да помогне у борби против патогених микроорганизама, инсеката, гљивица, као и за подстицање раста. Након третирања биљака млијеком на њима се ствара танки слој који их штити од наведених организама, односно он спречава продирање организама у биљку.

Млијеко је најкорисније за поврће које је неријетко изложено свакојаким штеточинама, али запамтите да њиме третирате само лиснате дијелове, никако плодове. Осим тога, млијеко се може користити и за заштиту собних биљака, али избјегавајте да прскате суве биљке попут кактуса.

Иако је и термички обрађено млијеко, какво налазимо у продавницама, добро за ову сврху, сирово млијеко показаће најбоље резултате. Млијеко чак можете додати земљи у коју садите биљку.

Припрема  млијека за биљке

Млијеко се за заштиту биљака користи у размјери 1:10 – један дио млијека, 10 дијелова воде. За прскање вам може послужити добро опрана бочица са прскалицом. Млијеко је још ефикасније ако му се дода мало соде бикарбоне која ће посебно добро заштитити кромпир од кромпирове златице.

Дакле, треба вам:

- 1 л млијека;

- 10 л воде;

- 1 кашика соде бикарбоне.

Све састојке добро промијешајте док се сода не растопи и сипајте у бочицу са прскалицом. Препарат можете сипати на земљу око биљке или њиме прскати лишће. Након пола сата провјерите лишће и уклоните вишак млијека влажном крпом како бисте спријечили појаву гљивичне болести.

Које млијеко избјегавати?

Да, неке врсте млијека нису погодне за ваше биљке јер су богате шећером. То су:

- млијеко с укусом;

- заслађено кондензовано млијеко;

- пуномасно неразријеђено.

Док обрано млијеко може да подстакне развој црне и меке трулежи, маст у пуномасном неразријеђеном млијеку може да оштети лишће биљке.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: