Поједини људи вјерују да су прашак за пециво и сода бикарбона заправо иста ствар и често их употребљавају приликом припреме јела.
Ипак, сода бикарбона и прашак за пециво су различити по хемијском саставу и не могу једно друго да замијене.
Сода бикарбона
Сода бикарбона често се користи за чишћење, али и за кување.
Она је заправо базни минерал који у комбинацији са нечим киселим ствара угљен-диоксид, па се често налази у рецептима који укључују киселе састојке као што су јаворов сируп и лимунов сок.
Прашак за пециво
Са друге стране, прашак за пециво је комбинација соде и винске киселине, а да би се активирао, потребна му је само течност.
Није га потребно мијешати с киселим намирницама јер већ садржи киселину. Користи се за повећање волумена и текстуру печених намирница.
Сода бикарбона ставља се искључиво у рецепте који садрже већу количину неке киселине, а прашак за пециво то не захтијева.
Треба имати на уму да, када печете колаче и користите соду бикарбону, треба да додате неки кисели састојак како бисте је активирали, преноси "Кликс".