Бадемово млијеко најзаступљеније је биљно млијеко и највећа растућа индустрија млијека у свијету послије крављег.
У његовим благодатима уживају и људи који немају ограничења у исхрани или не избјегавају намирнице животињског поријекла, а има неколико здравствених бенефита, од нискокалоричног напитка до напитка богатог витаминима, минералима, влакнима и протеинима.
Ниски угљени хидрати
Бадемово млијеко садржи праву количину угљених хидрата, који су корисни тијелу да га претвори у врсту шећера потребних за енергију. Међутим, кад купујете бадемово млијеко морате пазити да купите оно које не садржи додатни бијели шећер.
Витамин Д
Недостатак витамина Д може довести до проблема у вези са костима, умора и слабих мишића. Млијеко справљено од бадема богат је извор витамина Д и његово редовно конзумирање може помоћи у превенцији недостатка овог витамина, који је кључан за здрав организам и имунитет.
Мало калорија
У поређењу са крављим млијеком, незаслађено бадемово млијеко има мало шећера и угљених хидрата. Има много мање калорија од крављег млијека. Стога је мало вјеројатно да ће повисити ниво шећера у крви и савршен је за оне који пазе на своју тежину.
Богато витамином Е
Богат је извор витамина Е који помаже у побољшању еластичности коже, а такође штити кожу од оштећења која настају дуготрајним излагањем сунцу.
Извор калцијума
За људе који не подносе лактозу и оне који одбацују кравље млијеко због веганства, бадемово млијеко често је обогаћено калцијумом, како би се осигурало да људи добију овај важан минерал. Калцијум је користан за здравље и развој костију.
Направите сами
Бадемово млијеко је сигурна и здрава алтернатива за кравље или сојино млијеко - не садржи лактозу ни глутен па га могу пити и особе осјетљиве на ове састојке, а једноставно га можете направити сами. За основни рецепт требају вам само двије намирнице, али можете му додати арому и засладити га по жељи.
Састојци:
1 шоља бадема
1 литра воде
Припрема:
Намочите бадеме преко ноћи у води. Затим их наредног дана убаците у мултипрактик, наспите воду и миксајте док не добијете млијечно бијелу течност. Добијену течност затим проциједите (уз помоћ газе) и ваше домаће бадемово млијеко је готово. Прије миксања бадемима можете додати и неколико датула које ће природно засладити млијеко. Умјесто датула можете након цијеђења додати кашику меда или стевије.
За укусан напитак у којем ћете уживати у свако доба дана можете млијеку додати и прстохват цимета и кашичицу екстракта ванилије, а ако му додате двије чајне кашичице какаоа или чоколаде у праху, добили сте чоколадно млијеко.
Домаће бадемово млијеко држите у фрижидеру и потрошите га у року од три дана. Можете га користити као освјежавајући и храњив напитак, конзумирати га уз здраве пахуљице за доручак или га искористити за припрему домаћих посластица.