Ukoliko imate slobodnog vremena i volite kuvati domaće specijalitete, za vas smo pronašli jednostavan recept za ukusni domaći ajvar.
Predlažemo vam da ovim jelom koje se priprema na jednostavan način iznenadite sebe, ukućane ali i prijatelje.
Sastojci:
4 kg crvenih paprika roga
1 kg plavog patlidžana
5 čenova bijelog luka
1-2 ljute papričice
malo soli, malo šećera
Paprike se kuvaju u šerpi, u 3 litre kipuće vode dodati:
100 ml ulja
50 ml sirćeta
3 supene kašike soli
5 kocki šećera
Ajvar ukuvavajte tačno sat vremena na niskoj temperaturi. Nema potrebe stalno ga miješati već s vremena na vrijeme.
Ukoliko niste sigurni kako da sami pripremite domaći ajvar, postupak možete pratite kroz video. Inače, ovaj recept iz "Zlatine kuhinje" star je 20 godina, piše "Radiosarajevo.ba".