Бројне куће у Србији сутра славе Митровдан, а са припремом славске трпезе се обично креће раније.
За славски колач потребно је:
1,5 кг брашна, 750 мл млијека, 3 јаја, 1 квасац, 1 дл уља, 1 кашичица шећера, 2 кашичице соли.
Припрема славског колача
Угријте млијеко да буде млако, додајте кашичицу шећера и растопите квасац. Пустите квасац да надође, па додајте со, четвртину брашна и умутите варјачом да нема грудвица. Покријте крпом ванглу и оставите да стоји око 20 минута да тијесто крене. Додајте два јајета и једно бјеланце, уље, и уз стално мијешање постепено додавајте брашно.
Кад тијесто постане претврдо за варјачу наставите да га мијесите руком. Умијесите глатко тијесто и прекријте га крпом, оставите да стоји док се не удвостручи, затим га лагано премјесите и ставите у округлу тепсију или шерпу.
За украсе за славски колач можете користити мањи комад већ припремљеног тијеста или умијешено тијесто без квасца. Украси најчешће буду плетеница, клас, оградица, лишће, грожђе, цвјетићи, птица, зависи од вашег умијећа. Украсе залијепите на колач са мало воде. Утисните печат на средину и са четири стране хљеба. Украшен славски колач премажите умућеним жуманцетом и пеците око 50 минута, прво на јачој, а потом на слабијој ватри. Оставите печен колач прекривен салветом да се охлади у рерни, па га онда извадите и послужите.