Бројна старинска јела данас су се вратила на трпезе и сладокусци свакодневно уживају у њима.
Једно се истиче, а поготово због тога што су га некад сматрали сиротињским јелом.
Данас се баш и не може рећи тако, с обзиром на цијене намирница које су за њега потребне.
Пилећи ајмокац је старинско српско јело. Ако волите бијело месо, онда смо сигурни да ће вас и овај рецепт одушевити.
Најбоље од свега је што свима успијева, а спада у прва јела које су наше баке научиле да праве. Пилећи ајмокац можете да служите са пире кромпиром или само са салатом.
- 700 грама бијелог меса,
- 7-8 ченова бијелог лука,
- 1-2 кашике масти,
- 3 кашике брашна,
- 500 милилитара пилећег бујона.
Рецепт за пилећи ајмокац:
Скувајте месо.
У шерпу ставите бијело месо, па сипајте воду. Зачините по жељи, а онда додајте и коцку за супу.
Кувајте поклопљено док месо не омекша, па га извадите на тањир и проциједите супу.
Испржите месо
Када се бијело месо охлади исјеците га на танке траке. У шерпи истопите маст, па додајте мљевени бијели лук, а онда и додајте брашно.
Пржите док не добије златну боју, уз непрестано мијешање. Водите рачуна да брашно не загори.
Одмах након меса сипајте и бујон и промијешајте, па поклопите и кувајте. Када се сос мало згусне, готово је, пише "Ствар укуса".