Јаја за доручак су већ дуго времена омиљени избор многих, а када се комбинују с различитим састојцима и техникама кухања, могу постати права посластица за непца и извор енергије за почетак дана.
Овај начин припреме јаја ће вас освојити својом једноставношћу и богатим окусом - Oeufs Cocotte, или једноставније речено, јаја печена у слатком врхњу.
Овај класични француски рецепт не захтијева пуно труда нити посебних састојака, а резултат је права гастрономска посластица.
Састојци
- 120 ml слатког врхња
- 2 јаја
- 2 кашике рибаног Gruyère сира
- 1 кашика маслиновог уља
- ¼ кашике насјецканог свјежег власца
- сол, бибер
Припрема
Загријте пећницу на 190 степени. Мању ватросталну посуду с поклопцем намажите маслиновим уљем.
Поспите 1 кашику Gruyère сира. Улијте врхње и зачините црним бибером. Разбијте јаја на врху, једно по једно, пазећи да жумањци остану нетакнути. Поспите преосталом 1 кашиком Gruyère сира и власцем. Зачините сољу и бибером.
Покријте ватросталну посуду и ставите је у посуду за печење. У посуду за печење улијте толико вреле воде да досеже отприлике до половице стијенки ватросталне посуде.
Пеците 9 минута, отклопите и наставите пећи још 3 до 6 минута, док се бјелањци не стврдну, али су жумањци још текући.