Опрез

Обратите пажњу кад купујете купус за зимницу

  • Извор: Мондо.ба
  • 19.10.2023. 18:42

Сезона зимнице је почела, а није тајна да многи произвођачи имају различите методе које примјењују на воћу и поврћу како би брже сазрели. "Рано" поврће и воће носе са собом један здравствени ризик, а то је да садржи повећу количину нитрата.

Када ова хемија продре у намирницу, онда може да буде опасна по здравље. Млади купус је намирница у чијем се коријену и површинским листовима највише накупљају нитрати, док их најмање име у самој средини главице.

Зато је препорука да не једете коријен, а уколико кувате сладак купус, обавезно одбаците површинске листове. Према препорукама Свјетске здравствене организације, "безбједан" унос нитрата је 5 mg дневно на килограм тјелесне тежине. Па тако, за особу која је тешка, примјера ради, 60 kg, неће бити проблем ако унесе 300 mg нитрата кроз храну, што је отприлике око 400 г свјежег купуса. Ипак, стручњаци напомињу да нема разлога за бригу, јер није свака главица купуса "накљукана хемијом". Како да препознате најбољи купус?

Мирис и изглед су најважнији параметри приликом избора купуса. Треба да мирише баш тако - на купус, а листови не треба да имају оштећења. Уколико изгледају нетакнуто и имају карактеристичне боје попут бијеле, зелене или љубичасте, онда знате да сте одабрали прави купус. Код бијеле и љубичасте сорте ово лишће би требало да се "сија". Такође, глава треба да буде чврста и тешка за своју величину.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:35 Ноћни програм

    Ноћни програм