Остатке меса морате врло пажљиво да чувате, ако желите да их једете опет. Постоје савјети којих би требало строго да се придржавате.
Остатке меса након празника морате пажљиво да чувате и подгријавате. Ако све будете радили како треба, можете без бриге уживати у оброку.
Добре праксе подгријавања меса
Многи од нас брину о подгријавању остатака, углавном због опасности од тровања храном. Храна која је кувана, а затим остављена, обично садржи неку врсту лоших бактерија. Међутим, све док се храна темељно загријава, сасвим је прихватљиво загријати остатке једном након замрзавања. Главни фактор који доприноси болести након конзумирања остатака меса је неправилна техника загријавања. Многи људи бирају да загрију остатке у микроталасној пећници, што нуди неравномјерну дистрибуцију топлоте и може вам оставити “џепове” меса са бактеријама. Без обзира да ли једете ћуретину или се одлучите за класично печење од пилетине, јагњетине, свињетине или говедине, требало би да се увјерите да су остаци врући прије конзумирања.
Како чувати месо?!
Чување остатака је једноставно. Увјерите се да је ваше месо добро покривено и охлађено на собној температури, прије него што га ставите у фрижидер. Стављање топле хране у хладан фрижидер може снизити температуру језгра уређаја. Ово ствара влагу, која би сву вашу храну могла оставити отвореном за развој штетних бактерија. Када храна достигне собну температуру, мора се што прије ставити у фрижидер како би се спречио даљи развој бактерија.
Отапање замрзнутог меса
Сигурни начини за одмрзавање остатака меса укључују фрижидер и хладну воду. Одмрзавање у фрижидеру траје најдуже, али остаци остају безбједни све вријеме. Након одмрзавања, месо треба одмах искористити. Одмрзавање у хладној води је брже од одмрзавања у фрижидеру, али захтјева више пажње. Замрзнути остаци меса морају бити у непропусном паковању или пластичној врећици. Ако врећица процури, вода може ући у месо и бактерије из ваздуха или околног окружења могу ући у њега.