Божићни пост је почео, а једна од намирница која сигурно треба да се нађе на вашој трпези, јер је хранљива и веома здрава, је маслина.
Одлична је за мозак, даје енергију, помаже код затворе, смањује апетит и има још много здравствених предности.
Побољшавају меморију
Маслине садрже полифеноле, супстанце које смањују оксидациони (оксидативни) стрес у мозгу. Многе студије спроведене у Америци, показују да свакодневно конзумирање маслина побољшава памћење за чак 25 одсто.
Даје енергију
Једна шоља маслина садржи 4,4 мг гвожђа. Гвожђе помаже у синтези карнитина, аминокиселине која масти трансформише у енергију. Осим тога, гвожђе повећава ниво хемоглобина у крви.
Смањује боре
Маслине смањују боре за 20 одсто, јер садрже олеинску киселину. Ова мононезасићена Омега-9 масна киселина одржава кожу њежном и здравом. Такође, маслине садрже и витамин Е, који побољшава здравље коже.
Смањује апетит
Студија спроведена у Италији, показује да конзумирање 10 маслина прије сваког оброка, смањује апетит за 22 одсто. Мононезасићене масне киселине које се налазе у маслинама успоравају варење, и стимулишу хормон колецистокинин, који је задужен за слање порука мозгу да је организам сит.
Ове масне киселине такође стимулишу лучење адипонектина, супстанце која сагоријева масти током пет сати након њиховог уношења у организам, тако да су маслине идеалне за особе које теже виткој линији.
Добре су за срце
Због садржаја масних киселина, маслине регулишу ниво холестерола и триглицерида, спречавајући да се ове штетне супстанце наталоже у крвним судовима. На тај начин маслине штите и јачају артерије, и спречавају настанак многих здравствених проблема везаних за кардиоваскуларни систем.