Кафа може имати и нежељене посљедице, па повремено може бити корисно испробати неку алтернативу.
Цикорија је била коришћена као замјена за кафу још од почетка 19. вијека, када је у Француској због несташице кафе, мљевени корен цикорије постао популаран у припреми напитака.
Иако цикорија има укус сличан кафи, ако је помијешате са биљним млијеком, добићете напитак који подсјећа на лате са биљним млијеком.
Ова биљка је богата влакнима, посебно инулином, који помаже здрављу цревне флоре и стабилизује ниво шећера у крви. Цикорија је медитеранска биљка која садржи минерале попут магнезијума, калцијума, калијума и цинка, као и витамине А, Б6, Ц, Е и К. Позната је по томе што има благотворан утицај на здравље и вијековима се користи у исхрани. Њени листови се могу јести као салата, а коријен се меље и користи као замјена за кафу.
Одлична подршка срцу
Цикорија је корисна за здравље срца јер помаже код лошег холестерола, који може узроковати атеросклерозу и висок крвни притисак. Такође, помаже у превенцији стварања тромба и може имати антиканцерогено дејство, посебно у превенцији рака дојке и дебелог цријева. Осим тога, позната је по свом антиинфламаторном дејству, па помаже код болова у мишићима и артритису.
Ова биљка је одлична за јачање имунитета, јер се бори против штетних бактерија и дјелује као снажан антиоксиданс, смањујући присуство слободних радикала у организму, што смањује ризик од болести.
Помаже код стреса
Цикорија такође помаже у смањењу стреса, захваљујући својим седативним својствима. То може помоћи у смањењу анксиозности, побољшању квалитета сна и смањењу негативних утицаја стреса на здравље, укључујући срчане проблеме, хормонски дисбаланс и прерано старење.