Овај рецепт је основа за припрему америчких палачинки, а можете га прилагодити додавањем састојака попут зачина као што је цимет или неког посебног надјева.
Састојци:
1 шоља брашна
2 кашике шећера
2 кашичице прашка за пециво
1/2 кашичице соде бикарбоне
1/2 кашичице соли
3/4 шоље млијека
1 јаје
2 кашике отопљеног путера или биљног уља
1 кашичица ванилин шећера (по жељи)
Припрема:
У већој чинији, помијешајте брашно, прашак за пециво, соду бикарбону и со. Ако желите, можете додати и ванилин шећер за додатну арому.
У другој чинији, умутите посебно бјеланце са шећером, потом додајете жуманце, па онда млијеко и отопљени путер (или биљно уље). Добро промијешајте течне састојке.
Полако додајте мјешавину течних састојака у суве састојке и мијешајте док се смјеса не сједини. Немојте превише мијешати; мале грудвице су нормалне.
Загријте тигањ или грил за палачинке на средње јакој ватри. Можете га премазати са мало путера или уља како бисте спријечили да се палачинке залијепе. Кашиком сипајте малу количину смјесе на тигањ за сваку палачинку. Можете прилагодити величину према жељи.
Пеците палачинке док се на површини не појаве мјехурићи и ивице постану златно смеђе, што обично траје два-три минута. Затим окрените палачинке и пеците их још минут-два с друге стране.
Пребаците готове палачинке на тањир и поновите поступак са преосталом смјесом.