Храна која се припрема за кување често долази у додир са даском за сјечење и ножевима, али многи људи не знају да ови кухињски алати скривају невидљиве опасности.
Према америчким Центрима за контролу и превенцију болести, чишћење и дезинфекција су кључни, али постоје и други кулинарски савезници који захтијевају посебну пажњу. Стручњак за чишћење Робин Марфи открива шта би то могли бити.
Сунђери
Колико често мијењате сунђере? Иако вам помажу у чишћењу, такође могу ширити бактерије.
"Сунђери су склони развоју бактерија због њихове порозне структуре и честог контакта с нечистоћама", каже Марфи и предлаже да мијењате сунђере сваке недјеље.
Даске за сјечење
Сирово месо, поврће, хљеб и друге намирнице доспијевају на даску за сјечење, а према Марфију, ножеви које користите стварају на њима бразде које брзо постају легло бактерија.
"Правило је даску за сјечење замијенити барем једном годишње", каже она.
Посуде за лед
Јесте ли примијетили да вам лед има помало чудан укус? Марфи каже да су разлог томе мириси из замрзивача који се упијају у посуду и преносе на лед, што може утицати на укус леда.
Дрвени прибор
Дрвене кашике, варјаче, кутљаче и остало посуђе од дрвета су порозније од посуђа израђеног од других материјала, па је важно да га замијенити ако настану пукотине или ако задржава јаке мирисе и мрље које не могу да се уклоне.
Апарат за кафу
Многи људи одбацују препоруке произвођача о редовном чишћењу апарата за кафу, али ако то не чините, у апарату се накупљају калцијум и плијесан, каже Марфи.
"Осим чишћења спољашњег дијела апарата за кафу и корпе, немојте да занемарите чишћење резервоара за воду, који многи не чисте довољно често", додаје за Бест Лајф.