Постоји неколико кухињских предмета који су прљавији него што мислите. Из тог разлога бисте их одмах требали престати користити.
Даске за резање су међу најкориштенијим кухињским предметима. Чак и ако их редовно чистите након употребе, огреботине које настају на њима су плодно тло за клице и бактерије. Чим примијетите да је даска поприлично оштећена, што прије је требате замијенити новом.
Ножеви временом постају тупи, што представља потенцијалну опасност јер захтијевају више снаге приликом резања, што може довести до незгоде. Иако оштрење ножева може краткотрајно помоћи, најбоља опција је да их замијените.
Дрвене кашике и слични предмети су такође идеални за накупљање клица и бактерија. Чим на њима примијетите пукотине, огреботине или осјетите непријатан мирис, престаните их користити, преноси Кликс.
Људи масовно користе пластичне посуде за складиштење хране. Ипак, имајте на уму да оне временом почну испуштати хемикалије у храну, нарочито када се користе у микровалним пећницама. Када примијетите знакове истрошености, баците их и замијените стакленим посудама.
Иако одређене врсте посуђа од нехрђајућег челика, бакра и лијеваног жељеза могу трајати вјечно, исто не вриједи за неке врсте нељепљивог посуђа. Када примијетите да се тефлонски премаз љушти с тигања, вријеме је да купите нове.
Ако и даље користите старе кухињске крпе, спужве или жице, ризикујете да пренесете бактерије на чисто посуђе. Редовно их мијењајте.