Доручак се одувијек сматра најважнијим оброком, док многи нутриционисти савјетују да га никако не прескачемо. Међутим, врло је важно којим намирницама започињемо дан јер од тога зависи каква ће нам енергија бити током дана.
Упркос чињеници да су кроасани и пецива многима омиљени избор за доручак, нутриционисти упозоравају да једноставни угљени хидрати и тешка протеинска храна доводе до умора.
- Као резултат, човјек долази на посао већ уморан, а пред њим је осам сати рада. Пржено месо је богато протеинима, али таква храна није погодна за доручак. Чињеница је да је потребно много времена за пробаву, због чега се организам измори - објаснила је нутриционисткиња Анђелика Дувал.
Многи мисле да су разне каше најздравији избор када је доручак у питању. Ипак, нутриционисткиња открива да су управо оне препуне једноставних угљених хидрата.
- Није мали број оних који дан започињу кашом, што је добро ако не говоримо о инстант варијантама. Оне су препуне једноставних угљених хидрата који тјерају гуштерачу да активно ради и производи инсулин. Због тога што ниво шећера у крви прво нагло скочи, а затим брзо падне, осјећамо умор - објаснила је докторка и истакла да треба јести житарице које се кувају, а не оне које се само преливају врелом водом.
- У таквим житарицама, угљени хидрати су сложени, не изазивају скокове шећера. Сама житарица се дуго вари, а осјећај ситости ће до ручка сигурно потрајати - каже Дувал и истиче да пецива нису погодна за доручак.
- Немојте насједати на рекламе у којима људи започињу јутро кроасаном и шољицом кафе. Разлог је исти – брзи угљени хидрати, који се не препоручују - тврди она.