Јутро након изласка може бити изазовно уколико сте попили превише и нисте се добро припремили за мамурлук. Стручњаци откривају које намирнице бисте требали избјегавати јести ако планирате пити.
Даниел Уфланд, извршни директор компаније "Whiskey Masters", открио је шта да избјегавате како се ујутру не би борили с мамурлуком.
"На врху листе намирница које треба избјегавати прије конзумирања алкохола су слане грицкалице, заслађена храна и млијечни производи. Једење ових ствари прије изласка с пријатељима у провод може бити итекако непријатно", казао је.
Намирнице попут кокица и чипса дјелују примамљиво, али оне доприносе дехидрацији на сличан начин као и алкохол, наводи Миррор.
"Превише сланих грицкалица такође доводи до надимања и задржавања течности. Ово спречава ваше тијело да ефикасно избаци алкохол и може погоршати симптоме мамурлука сљедећег дана", рекао је.
Слатка храна и угљикохидрати попут тјестенине и хљеба такође могу погоршати ефекте алкохола, јер ваше тијело претвара угљикохидрате у шећер. То може узроковати нагли пораст нивоа шећера у крви, а затим пад.
"Ова брза промјена може имати велики утицај на то како се осјећате. Нагли пад шећера у крви може учинити да се осјећате уморно, ошамућено и подложнији ефектима алкохола", казао је.
Као што је споменуто, он такође препоручује да се прије пијења алкохолних пића клоните млијечних производа попут сира, јогурта и млијека.
"Млијечни производи заправо могу успорити пробаву, узрокујући да алкохол остане у вашем стомаку дуже него иначе, што може иритирати слузницу желуца и довести до мучнине или надимања", објаснио је.