Спремне за употребу

Ове намирнице не треба да перете прије кувања

  • 10.04.2024. 18:09

Ако имате обичај да све што припремате и кувате претходно перете, мислећи да ћете да се ослободите бактерија – размислите још једном.

Ове намирнице прије коришћења не би требало да долазе у контакт са водом.

Пилетина

Обично прије кувања перете пилеће месо? То је, према писању портала “Readers Digest”, лоша навика. Не само да не спирате бактерије, већ можете да изазовете додатну контаминацију меса.

Прање живог пилећег меса у судопери може да утиче на то да само раширите потенцијалне бактерије по чистим кухињским елементима – каже Ерик Сејден, директор сервиса за храну у једној болници у Њујорку. Једини исправан начин је да добро скувате и термички обрадите месо.

Црвено месо

Додатна влага на било ком комаду црвеног меса може да промијени укус. Слично као и са пилећим месом, избјегавајте прање прије кувања, најбоље да комад прије припреме ставите на комад убруса да “покупи” вишак влаге – каже Сејден.

Католици траже да се забрани реклама за чипс: Компанију оптужили за богохуљење

Католици траже да се забрани реклама за чипс: Компанију оптужили за богохуљење

Опрана и спакована салата

Ако бирате упаковано поврће и на њему пише да је спремно за коришћење, онда тако и поступајте у кухињи. Уштедићете вријеме, воду, а нећете додатним прањем ништа постићи. Експерти за припрему хране кажу да ћете мијешањем са осталим намирницама које перете само додатно угрози хигијену већ чистог производа.

Печурке

Као и месо и печурке мијењају структуру и укус ако их перете. Оне су саме по себи пуне воде и нема потребе да се додатно перу. Када их купите у маркету њихова површина је већ чиста. – Печурке екстремно упијају течност и када их потопите у воду постају гуменасте и промијене укус – каже Сејден.

Јаја

Неки људи перу јаја прије барења. О њиховој хигијени произвођачи воде рачуна и нема потребе да их перете.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Серија 'Одметница' је колумбијска акциона драма из 2016. године, чији сценарио и режију потписује група аутора. Заснована је на истинитој причи, о младима који силом прилика, а прије свега егзистенцијалних, постају дио опасних герилских скупина у Јужној Америци.

  • 17:50 Тајне Музеја

    ' ‘Аутроска емисија културног радника и писца Ене Митровске која открива културну, умјетничку и историјску баштину, упознаће вас са занимљивим артефактима, збиркама, легатима и осталим историјским предметима у музејима широм Српске.

  • 18:20 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    '''Иако у сталној борби за превласт, два салона прате игру преживљавања, но када Божица одлучи да се потпуно модернизује и почне да шиша и господу, креће битка до истребљења у којој нико неће бирати средства.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Моја Планина

    Наша екипа и овај пут отвара јединствени свијет зимских авантура и забаве на Јахорини и открива се оне њене чари које је чине омиљеним избором туриста за зимовање цијелог региона.