Stvaraju se bakterije

Ove stvari u kuhinji su leglo zaraze

  • Извор: zena.blic
  • 26.04.2022. 11:22

Kuhinja je, pored kupatila, prostorija čijem se čišćenju i higijeni posvećuje najviše pažnje. S obzirom na to da u kuhinji pripremamo hranu, na koju bi lako mogle da pređu bakterije, mnogi od nas je čiste svakodnevno, ali stručnjaci kažu da neka mjesta i neke stvari u kuhinji možda zaboravljamo da očistimo.

Ironija jer, sunđere koristimo da njima peremo i čistimo, a jedna su od stvari u kuhinji na kojima ima najviše bakterija.

Stručnjaci savjetuju da sunđere operete toplom vodom i deterdžentom za sudove, a zatim ih potopite u sredstvo za dezinfekciju na 15 minuta. Nakon toga ih iscijedite i ostavite da se osuše.

Ako nemate pri ruci nikakvo sredstvo za dezinfekciju, biće dovoljno i da sunđer potopite u ključalu vodu, koja će takođe uništiti sve bakterije.

Redovno čistite sudoperu, a da biste spriječili da se bakterije zadrže u nekim sitnim udubljenjima oko slivnika, recimo, može vam pomoći četkica za zube ili neka druga mala četka. Najbolje je da koristite sredstvo za dezinfekciju ili izbjeljivač.

Mnogi se ne sjete da očiste ručke na frižideru ili “dugmiće” šporeta, a činjenica je da ih ponekad pipnemo rukama na kojima ima brašna ili neke druge hrane dok spremamo. Ove površine redovno čistite toplom vodom i deterdžentom, da biste izbjegli da bakterije sa njih prenesete na hranu.

Kako i čime čistite radne površine u kuhinji zavisi od kog su materijala napravljene. Generalno pravilo i dobra praksa je da na kraju svakog dana, kada završite pripremanje hrane, prebrišete radne površine krpom i antibakterijskim sprejom.

Koliko god da mislimo da smo ih dobro oprali i da su čiste, na daskama za sečenje se bakterije zadržavaju. Iako drvene važe za najbolje jer su od prirodnog materijala, prilikom sječenja na njima ostaju recke od noža, u kojima se zadržavaju bakterije.

Da biste izbjegli prenošenje bakterija na hranu, jako je važno da ih redovno perete deterdžentom, a zatim sipajte ključalu vodu, kako biste je sterilisali.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:45 Бар ТВ

    'Ова екипа око шанка уљепшаће сваки радни дан – 'Бар ТВ' ексклузивно на АТВ-у. Сјајна тројка Филипс, Југослав и Сладан покренуће све могуће теме – од игле до локомотиве. Придружиће им се у тој 'борби' мисли и ставова колеге и другари. За њиховим шанком у ТВ бифеу ништа неће остати недоречено. И ничега неће бити превише, осим смијеха.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.