Познати британски кувар Џери Џејмс Стоун открио је начин за складиштење бијелог лука како бисте продужили његов рок трајања и до шест мјесеци.
"Бијели лук је један од оних састојака попут црног лука и шаргарепе, који је свеприсутан у било којој врсти укусног јела. Заиста је важно да га правилно складиштимо, јер иако је јефтин, нема разлога да га непотребно бацамо", рекао је он.
Џери тврди да је најбоље бијели лук чувати на хладном и сувом мјесту.
"Прва ствар која је заиста важна јесте да бијели лук воли да буде на хладном, али не превише хладном. Такође, треба да буде на веома сувом мјесту, јер не подноси влагу", савјетује овај кувар и додаје да бијели лук, такође, не смије бити тамо гдје има пуно сунчеве свјетлости, те да му је потребно мјесто са пуно ваздуха.
"Бијели лук се чува на тамном, сувом, хладном мјесту без освјетљења, негдје гдје се редовно провјетрава или има пуно ваздуха. То треба да буде мјесто гдје ваздух не постаје устајао, већ циркулише. Зато га не стављајте у фиоку, то није добро мјесто за чување лука", додаје он.
Идеално мјесто за складиштење бијелог лука како би остао свјеж мјесецима јесте корпа која се налази на некој полици или пулту, али тако да није изложена директној сунчевој свјетлости. Можете га чувати у папирној кеси, мрежастом џаку или жичаној чинији, једино је важно да то не буде у пластичној кеси која спречава проток ваздуха.
Цијели бијели лук или исјецкан на комадиће може да траје до 12 мјесеци у замрзивачу.