Лубеници се у посљедње вријеме приписује епитет намирнице с неограниченим могућностима кулинарске обраде, иако је некада сматрана само сочном посластицом мале нутритивне вриједности. Одлично се уклапа у различите салате и смутије, обогаћујући их својом слаткоћом и бојом.
Но, јесте ли знали да једење лубенице током трудноће има још веће благодати за здравље? Због високог удјела воде, лубеница помаже у смањену жгаравице.
Такође, воћни шећери присутни у лубеници помажу у ублажавању јутарње мучнине и дехидрације, а киселе твари могу помоћи спријечити могућу појаву грчева у мишићима у трећем тромјесечју.
У односу на парадајз, лубеница је богатија на ликопену, антиоксидансу који штити од развоја карцинома и кардиоваскуларних болести, подржава имунолошки систем и представља природну унутрашњу заштиту коже од штетних УВ зрака.