Оно што смо некада сматрали "сиротињском“, а веома укусном храном, данас се неријетко налази на менију најбољих ресторана и плаћа се папрено.
Међу таквим јелима је и попара.
Зашто је не бисте направили сами? Ево и врло једноставног рецепта.
Састојци:
- 4-5 киселих хљебова (најбоље је користити старији хљеб, може бити црни или бијели),
- 1 литра млијека (може бити и мало мање или више, зависно од жељене густине),
- 2-3 кашике маслаца или масти,
- 1-2 јаја,
- 100 грама фета сира или неког другог сира (по избору),
- Со,
- Бибер,
- Сјецкани першун за декорацију.
Припрема:
Исјеците хљеб на коцкице или комаде. Ако је хљеб јако сув, можете га навлажити са мало воде или млијека прије него што наставите са припремом.
У великој шерпи загријте млијеко на средње јакој ватри, али пазите да не проври. Ако желите, можете додати мало соли и бибера у млијеко док се загријава.
Када млијеко буде топло, додајте исјечени хљеб у шерпу. Мијешајте док се хљеб не натопи млијеком и не почне да се распада. Оставите да се кува на лаганој ватри неколико минута, док хљеб потпуно не упије млијеко и не омекша. Ако је превише густо, можете додати још мало млијека.
У тигању растопите маслац или маст и додајте је у микс хљеба и млијека. Добро промијешајте.
Умутите јаје и полако га додајте у попару, непрекидно мијешајући. Ово ће попари дати додатну кремасту текстуру.
Додајте измрвљен фета сир (или неки други) у попару и мијешајте док се не растопи и сједини.
Провјерите да ли је јело довољно зачињено. Додајте још соли и бибера ако је потребно. Оставите попару још неколико минута на ватри да се све лијепо сједини и да се сир растопи.
Послужите топло, посуто сјецканим першуном ако желите. Попару можете јести саму или уз неки прилог по жељи, преноси "Задовољна.рс".