Лијепо вријеме је идеалан разлог за припрему роштиља и дружење са најмилијима.
Међутим, прије него што запалите ватру и баците месо на роштиљ, потребно је очистити роштиљ од остатака масти и прљавштине.
Како очистити решетку за роштиљ
Ко је бар једном очистио решетку за роштиљ зна колико је то захтјевно и напорно, поготово ако је нисте чистили од прошле сезоне и сада морате да уклоните масноћу која се залијепила за решетку.
Прије него што посегнете за хемикалијама, стручњак за чишћење Крис Бонет дијели необичан трик како да очистите роштиљ пивом.
Он је додао да би пиво дјеловало још боље ако роштиљ загријавате 10 минута, а затим прелијте пиво преко роштиља и сачекате да се масноћа и остаци хране сами одвоје са роштиља.
"Узмите металну жицу за рибање или четку и добро изрибајте решетку као и остатак роштиља. Обавезно носите заштитне рукавице да не бисте повриједили прсте током рибања. Након рибања решетке, исперите је са мало топле воде да бисте је уклонили све прљавштине и остатке пива“, додао је, преноси Крстарица.
Прљав роштиљ изазива болести
Љекари упозоравају да прљави роштиљ може да постане легло бактерија попут ешерихије коли и салмонеле, које се током печења на роштиљу могу пренијети на месо и озбиљно угрозити здравље.
Осим тога, ако роштиљ не чистите редовно, скратићете му животни вијек. Препоручује се да се бар решетка за роштиљ опере послије сваког печења меса, пише Дејли мејл.