Посни кросани су сочни и неутралног укуса, а сјајно се слажу са разним сланим и слатким прилозима.
Потребно је:
500 ml воде
1 кашика шећера
1 кашика соли
40 g свјежег или 10 g сувог квасца
100 ml уља
1 kg меког брашна
250 g маргарина
Припрема:
Рерну загријте на 200 степени. Квасац помијешајте са водом, шећером и мало брашна па оставите да се активира. Потом додајте пола kg брашна, уље и со. Замијесите тијесто, уз додавање остатка брашна. Премажите уљем па оставите сат времена да надође. Надошло тијесто премијесите у велику кифлу, па подијелите на пола. Понављајте поступак док не добијете 16 једнаких комадића. Направите лоптицу па је разваљајте оклагијом. Преко нарендајте по мало маргарина, па преклопите другим кругом тијеста. Понављајте поступак све док не утрошите материјал. Притисните рукама од средине ка ивицама, па га окрените и поновите поступак још неколико пута. Развуците оклагијом и сијеците у облику троугла. Замотајте у кифлицу па редајте на плех обложен пек папиром. Премажите остатком отопљеног маргарина, па поспите сољу, сусамом, кимом. Оставите кроасане још мало да нарасту. Пеците их док не порумене, у рерни загријаној на 200 степени, преноси Трпеза.