Јаја можете уврстити у оброке на много начина, почевши од кајгане, омлета и куваних јаја. Садрже моћне храњиве материје, нарочито када је ријеч о жуманцу.
Било да их једете као ужину с мало соли и мљевеним црним папром или направите корак даље и претворите у тврдо кувана јаја, добићете не само укусан оброк већ и здрав јер су јаја један од најбогатијих извора одређеног нутријента званог колин.
Припрема тврдо куваног јаја једна је од оних техника које су варљиво једноставне. Премда не укључује никакве кулинарске финесе и захтијева тек једну намирницу, јако пуно тога може поћи по злу.
Када припремате кувана јаја често се питате треба ли посолити воду у којој ћете кувати јаја? Иако су мишљења подијељена, ипак објашњења су на страни сољења воде у којој ће се кувати јаја. Ево и зашто.
Кување јајета у посољеној води убрзава тај процес. Не само да со убрзава кључање воде, него је она, након што прокључа, топлија него што би била да није посољена. Као резултат тога, јаје се брже скува. Наравно, будући да је ријеч о малим количинама соли и кратком времену кувања, разлика и није толико значајна, али ипак постоји.
Други разлог за убацити мало соли у воду за кување нешто је занимљивији, а недавно га је објаснио Џејми Оливер. Славни кувар тврди како додавање “малог прстохвата соли” у воду прије кувања помаже да приликом кувања љуска остане неоштећена, а ако ипак пукне, помоћи ће да бјеланце не исцури у воду или да исцури у што мањој мјери.