Посно јело

Рецепт за најбољу рибљу чорбу

  • Извор: Агенције
  • 19.12.2024. 08:09

Данас је Свети Никола, а неизоставно јело на славској трпези је и рибља чорба. Њено спремање је за многе права умјетност у кувању, а ми вам доносимо рецепт са којим сигурно нећете погријешити.

Овако скувано јело биће нешто најукусније што сте изнијели пред госте и укућане.

Већина чорбу кува само од глава шарана, али имајте на уму да је много љепша, а и богатија ако убаците месо ове, али других врста риба.

Тајна добре рибље чорбе је да се прави од више врста ријечне рибе, бар три.

Састојци:

6 главица црног лука

2 дл уља

2 шаргарепе

1 кг ријечне рибе

1 1/2 лимун

1 кашика сувог зачина

6 ченова бијелог лука

4 ловорова листа

20 зрна црног бибера

везица целера

везица першуна

1 паприка бабура

1 кашика црвене мљевене паприке

2 дл куваног парадајза

2 дл бијелог вина

Припрема:

Загријте уље па на њему издинстајте ситно исјецкан црни лук, ситно исјецкану шаргарепе и зелен. Потом смјесу ставитие у блендер и направите кашу. Рибу за чорбу попрскајте са пола лимуна, премажите сувим зачином и исјецкана три чена бијелог лука па оставите да одстоји сат прије кувања.

Од рибе је најбоље користити главе и месо шарана, али чорба још љепша ако се помијеша више врста, па зато, ако сте у могућности додајте месо тостолобика и смуђа.

У дубок лонац сипајте кашу од лука, зелени и шаргарепе, додајте воду до 2/3 лонца, убаците  ловоров лист, црни бибер, целер, першун, лимун исјечен на комаде, преостала три чена исјецканог бијелог лука, сјецкану бабуру и алеву паприку.

Кувајте док не проври. Додајте рибу коју сте претходно очистили и исјекли на комаде по жељи, али свакако не превелике и кувајте још сат времена.

Додајте на крају кувани парадајз и вино. Оставите да поново проври, па пробајте и  по жељи додајте још бибера уколико хоћете да чорба буде љућа и бијелог вина, како би била киселија.

Ако има потребе досолите по укусу. Кувајте да полако ври још 15 минута и сервирајте. По врху додајте свјеже насјецкани першун, пише Крстарица.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Кето кухињица

    Здрави, брзи и занимљиви рецепти чекају на вас.

  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Серија 'Одметница' је колумбијска акциона драма из 2016. године, чији сценарио и режију потписује група аутора. Заснована је на истинитој причи, о младима који силом прилика, а прије свега егзистенцијалних, постају дио опасних герилских скупина у Јужној Америци.

  • 17:50 Тајне Музеја

    ' ‘Аутроска емисија културног радника и писца Ене Митровске која открива културну, умјетничку и историјску баштину, упознаће вас са занимљивим артефактима, збиркама, легатима и осталим историјским предметима у музејима широм Српске.

  • 18:20 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    '''Иако у сталној борби за превласт, два салона прате игру преживљавања, но када Божица одлучи да се потпуно модернизује и почне да шиша и господу, креће битка до истребљења у којој нико неће бирати средства.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести