Зимница

Рецепт за пинђур из бакине свеске

  • Извор: Она
  • 15.10.2024. 14:45

Ако сте у потрази за рецептима шта, и како, да припремите за овогодишњу зимницу, имамо праву ствар за вас.

Иако није ни приближно познат као његов ултрапопуларни рођак, ајвар, традиционални рецепт за пинђур је укусан намаз који је незамјенљив дио многих зимских кухиња.

Пинђур изгледа као ајвар, чак су и сличног укуса, али постоји неколико суштинских разлика. Много је различитих рецепата који се разликују према укусима и интересовању, али неке основе остају исте. Ово је једна од варијанти прављења пинђура.

Састојци

4 килограма црвене паприке за ајвар

2 килограма ољуштеног парадајза

1/2 главице бијелог лука

1 већа веза першуновог листа

2 равне кашике соли

4 кашике шећера

2,5 дл уља

1/2 дл сирћета

2 фефероне (опционо)

Припрема

Оперите или пребришите паприке и спремите их за печење. Ако имате услове, можете да их испечете на роштиљу или врелој плотни, а уколико нисте у могућности, слободно их испеците и у рерни док не порумене.

Вруће паприке оставите са стране да се мало охладе и да се "потпаре" како би кожица могла лакше да се огули са њих.

Када ољуштите паприке и очистите од петељки и сјемења, исјецкајте их на ситне комадиће. Немојте да их мељете.

Парадајз ољуштите и исјецкајте.

Угријте уље у дубљу шерпу и ставите ситно сјецкани бијели лук да се продинста неколико тренутака, а потом додајте и парадајз. Динстајте док се не претвори у кашу.

Додајте сјецкану паприку, исјецкан першунов лист, сирће, со, шећер, и уколико волите љуто, сјецкане фефероне.

Затим све кувајте  око један сат док смјеса не добије фину густину.

Напуните тегле припремљене за зимницу и херметички затворите.

Ово је мера за око три килограма пинђура, по жељи удвостручите или смањите количину.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: