Ручак готов за мање од 10 минута

Седам посних оброк салата за седам дана у недјељи

  • 19.03.2024. 11:38

Доносимо вам седам посних оброк салата за седам дана у недјељи, које се спремају за мање од 10 минута.

1. Салата са флекицама и сусамом

Састојци:

  • 200 г тјестенине (флекица)
  • 150 г посне мајонезе
  • 1 кашичица сенфа
  • 150 г кукуруза шећерца
  • 200 г карфиола
  • 1 већа црвена паприка
  • 1 паприка из туршије
  • 1 мањи црвени лук
  • 2 кашике сусама
  • 2 кашике сјемена сунцокрета
  • 180 г туњевине

Припрема: Тјестенину скувати, карфиол обарити. Сјеме сусама и сунцокрета на тигању мало испећи да порумени. Све добро охладити.

У тјестенину додати сецкану паприку и лук, мајонезу, сенф, кукуруз, карфиол, сјеме сусама и сунцокрета, а затим и туњевину коју сте оциједили од масноће. Све добро изједначити и охладити.

2. Салата са туњевином и шампињонима

Састојци:

  • 2 конзерве туњевине у комадима
  • 100 г маринираних шампињона
  • 100 г несланог печеног кикирикија
  • 500 г тјестенине (посне)
  • 400 г посне мајонезе
  • 5 - 6 киселих краставчића
  • Со

Припрема: Тјестенину скувати уобичајено. Туњевину оцједити. Шампињоне и краставчиће ситно исјецкати. Кикирики исецкати. Сјединити туњевину, шампињоне, краставчиће и кикирики. Посолити, промијешати и сјединити са тјестенином. Додати мајонезу и све лагано измијешати. Оставити да одстоји у фрижидеру прије сервирања.

3. Кус-кус салата

Састојци:

  • 300 г кус куса,
  • веза празилука,
  • краставац,
  • паприка, парадајз,
  • црне маслине,
  • маслиново уље,
  • 2 лимуна,
  • свјеж першун,
  • зачини

Припрема: Изрежите поврће на ситне коцкице, а у међувремену загријете воду у шерпи, па кус кус прелијте у посебној посуди са водом и оставите 5 минута да набубри. Након тога у великој посуди помијешајте кус кус са спремљеним поврћем. Сада сте спремни за дресинг: у посуди исциједите лимун, наспите маслиново уље, па зачините. Промијешајте све и прелијте спремљени кус кус. Промијешајте све па украсите свјежим першуном и маслинама и уживајте у овој брзој, лаганој салати.

4. Пиринач (рижа) салата

Састојци:

  • 900 г скуване риже
  • 400 г туњевине
  • 200 г грашка из конзерве или скуваног
  • 2 црвене паприке, исјечене на коцкице
  • 3 парадајза, исјечена на ситне комаде
  • кашика ситно исјецканог першуна
  • кашика ситно исјецканих маслина
  • 4 кашике посне мајонезе
  • сок једног лимуна
  • 2 кашике маслиновог уља

Припрема: Прво скувајте рижу и грашак и оставите да се расхлади. Потом остало поврће исјецкајте на ситне комаде. Затим у једну ставите све намирнице и, па додајте мајонезу, уље, сок од лимуна и остале зачине по жељи. Добро све промијешајте и салата је спремна за јело!

5. Кремаста рибља салата

Састојци:

  • 2 конзерве сардина у уљу од 125г
  • 150 г куване мркве
  • 150 г куваног грашка
  • 150 г куваног кукуруза шећерца
  • 40 г празилука
  • со и бибер
  • 200 г посне мајонезе

Припрема: Изрендати мркву (крупније), ситно исећи празилук, а сардину оциједити од уља. Све састојке добро умијешати у већој посуди и зачинити по укусу (со, бибер). Затим додати мајонезу и сјединити. Након припреме ставити у фрижидер на хлађење.

6. Салата са макаронама и празилуком

Састојци:

  • пола празилука
  • 200 г шампињона
  • 200 г посних макарона
  • 300 г посне мајонезе
  • 1/2 кашичице оригана
  • со
  • бибер

Припрема: Макароне кувати 6-7 минута у прокључалој води са мало соли. На умјереној температури на 2-3 кашике уља продинстати ситно сјецкан празилук. До се лук динста очистите шампињоне и изрежите на ситније комаде. Након 10-ак минута динстања лука додајте и шампињоне, 1/4 кашичице соли, оригано, бибер и динстати још 10-15 минута док вода коју су пустили шампињони не испари. Шампињоне додати у оцијеђене макароне, промијешати и поклопљено оставити да се потпуно охлади. На сваких 15-ак минута протресите шерпу да се макароне не залијепе. Уколико то будете радили кашиком постоји шанса да ће се макароне мало изгњечити. У охлађене макароне додати мајонезу и лагано измијешати како би се равномјерно распоредила, па пребацити у суд у којем ћете чувати салату.

7. Мајами салата

Састојци:

  • 300 г жутог пасуља
  • 300 г белог пасуља
  • 300 г црног пасуља
  • 300 г кукуруза шећерца
  • 500 г празилука
  • 500 г мркве
  • 4-5 феферона
  • сирће, уље, со, першунов лист

Припрема: Све три врсте пасуља се скувају да се не прекувају, али свака за себе. Јер, и вријеме кувања им је различито, а и избјегава се опасност да онај црни обоји онај бијели. Проциједи се па охлади. Скува се и кукуруз, као и мрква што се исјецка на коцкице и такође охлади. Празилук и фефероне се ситно исјецкају, дода истуцани ким, све промијеша па зачини сирћетом, уљем и сољу. На крају се све поспе ситно сјецканим першуновим листом.

(Глас Српске)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: