Током хладних мјесеци се крећемо мање и почињемо да једемо више него што је потребно. У овом периоду неки бирају намирнице које заправо нису добре за организам јер утичу на смањење нивоа енергије.
Међутим, једна намирница коју многи воле да једу као ужину је заправо добар избор када је у питању исхрана током зиме.
За "Health Shots", нутриционисти су као такву намирницу издвојили кикирики и подијелили шест разлога зашто би га повремено требало додати у своју исхрану као здраву алтернативу чоколадама, чипсу и сличним опцијама.
Богат здравим мастима
Кикирики је одличан извор здравих масти, посебно мононезасићених масти, које вам могу помоћи да будете пуни енергије током хладнијих мјесеци.
Ове масти такође подржавају здравље срца тако што смањују ниво лошег холестерола.
Има позитиван ефекат на енергију
Током хладних мјесеци често можете да се осјећате успорено, али кикирики је одлична ужина за повећање нивоа енергије.
Комбинација здравих масти, протеина и влакана у кикирикију повећава ниво енергије, одржавајући вас активним и будним чак и током хладних дана.
Побољшава здравље коже
Хладан ваздух може учинити кожу сувом, али кикирики садржи ниацин (витамин Б3), који помаже да кожа остане хидрирана, сјајна и здрава.
Ова намирница подржава циркулацију крви, што може бити посебно корисно када је напољу хладно, преноси Index.hr.
Јача имунитет
Препун витамина попут витамина Е, кикирики помаже у јачању имунолошког система, што је посебно важно зими када су прехладе и грип чешћи.
Витамин Е је снажан антиоксиданс који се бори против инфекција.
Регулише ниво шећера у крви
Протеини и влакна у кикирикију помажу у регулисању нивоа шећера у крви.
Ово их чини одличном ужином за оне са дијабетесом или за оне који желе да одрже стабилан ниво енергије током дана.
Подршка варењу
Кикирики је добар извор влакана која помажу варењу и спречавају затвор.
Влакна помажу у одржавању несметаног рада вашег дигестивног система, што је неопходно када зими једете тежу храну која може утицати на нормалну функцију варења, преносе Вијести.ме.