Кад је ријеч о избору - крпа или убрус, сигурно да већ и сами знате кад који предмет користите, ипак, неки савјети могу бити од велике помоћи.
Данас готово да нема домаћинства у ком нису и крпа и убрус. Наравно, у неким ситуацијама убрус је далеко практичније и здравије рјешење од традиционалне памучне крпе. Овдје откривамо неке ситуације у којим је убрус бољи избор од крпе.
Убрус треба бирати кад су нам руке умазане нечим масним
Кад су руке умазане нечим масним, далеко је боље обрисати их убрусом него крпом. Свакако, убрус треба да је вишеслојни, са ситним удубљењима, да вам се не распадне у руци. Избјегавајте оне најјефтиније и ултрадебеле, јер они су танких листова и одмах се распадну. Јасно је зашто је крпа овдје за избјегавање - остаће масне флеке по њој, одмах ћете је бацити на прање иако сте је тек узели и на све то - истрошићете детерџент, а машина ће морати на високој температури да убија све те масне наслаге.
Убрус увијек користите код брисања парадајзичних, чоколадних и зачинских мрља
Сасвим је јасно да је убрус од чисте целулозе одлично рјешење код разних мрља попут оних од парадајза, чоколаде или нпр. куркуме... Јер крпу ем ћете јако тешко опрати, ем ће морати више пута да се искувава како би се скинула флека.
Убрус је идеалан код посушивања опраног меса или поврћа
Најбоље је по вас да убрусом посушите месо или поврће и одмах га баците у канту. Логично - ако крпом посушујете опрано месо, крпа ће одмах летјети на прање, на високу температуру и не само то - по храни може остати "мирис крпе", а то бам баш и не треба!