Шпинат је без сумње једна од најздравијих намирница, али треба водити рачуна о томе да је приликом његове конзумације најбоље припремити онолико шпината колико ћемо и појести јер се подгријавање шпината никако не препоручује.
Шпинат спада у групу лиснатог поврћа које садржи релативно висок постотак нитрата.
Остаци куваног шпината не смију се чувати на собној температури и одмах их треба ставити у фрижидер.
Када шпинат одстоји, посебно ако је у питању термички обрађена намирница, количина нитрата се повећава, а они се у куваном шпинату процесом врења чак претварају у нитрите. Они су опасни јер се у организму спајају с аминима стварају високо канцерогене спојеве које називамо нитрозоаминима, објаснила је нутрициониста Дагмар вон Црам.
Ако само накратко подгријете шпинат непосредно прије конзумирања, не требате бринути, казала је вон Црам, упозоривши да се то не односи на сасвим малу дјецу, код које у најекстремнијем случају посљедица може бити гушење.
Шпинат се може јести сиров, као салата. Богат је витамином А, Ц и бета-каротеном и фолном киселином.