Стварање леда у замрзивачима најчешће је узроковано прекомјерном влагом која улази у уређај те неправилним начином паковања хране. Да бисте спријечили накупљање леда, кључно је осигурати одговарајуће услове складиштења и правилно упаковати намирнице.
Један од најважнијих фактора је да сви производи, нарочито они сачувани у врећицама, буду чврсто затворени. На тај начин смањује се количина влаге која може доприносити стварању леда.
Први корак у рјешавању овог проблема је потпуно одмрзавање уређаја и чишћење унутрашњости. Након што уклоните лед, важно је да темељно обришете све површине како бисте уклонили остатке влаге.
Један једноставан трик који може помоћи у смањењу стварања леда је наношење танког слоја уља на унутрашње странице хладњака или замрзивача. Уље ствара заштиту од влаге, чиме се смањује вјероватноћа стварања леда.
Такође, избјегавајте често отварање врата замрзивача јер сваки пут кад га отворите, у уређај улази топли ваздух који доприноси стварању леда. Наравно, превише натрпан, ваздух не може слободно кружити, што може резултирати бржим стварањем леда.
Одржавање замрзивача у добром стању и пажљиво складиштење хране може знатно смањити количину леда и очувати вашу храну свјежом дуже вријеме.