Проблеми за домаћине

Шта се догађа са неосушеном кобасицом на минусу?

  • Извор: Агенције
  • 19.01.2024. 14:25

Промјенљиво вријеме и нагло захлађење донијело је проблеме за домаћине који су окачили месне прерађевине у сушаре и започели процес сушења. Има и оних који су завршили с димљењем, а кобасице изнијели напоље на додатно сушење.

Али, због пада температуре је дошло до смрзавања што може да резултира пропадањем кобасица и других производа.

У процесу сушења долази до издвајања воде што обезбјеђује трајност. Проблем очувања може да се јави код кобасица које нису потпуно осушене или су полудимљене, односно процес конзервације није у потпуности завршен. У њима је још увијек велика количина воде, а месо, као главни састојак, је веома подложно кварењу.Сви негативни процеси који се јављају у свјежем месу могу да се јаве и у недовољно конзервисаном. 

У овом случају, када процес димљења није завршен, а дошло је до замрзавања због леденог таласа и ниских температура, послије одмрзавања у веома кратком периоду долази до развоја процеса пропадања. Најбоље је овакве кобасице пребацити у замрзивач, јер ће само тако бити могуће њихово дуготрајније чување. Одвоји се канап, ако сте је везали током вјешања у сушари, као и појединачни комади. У сваку врећицу се ставља онолико комада колико можете да поједете у кратком временском периоду након одмрзавања. 

Ефикаснији учинак ће бити ако их вакумирамо. У случају да смо морали да пресјечемо кобасицу, мјесто реза се премаже са масти како би спријечи директан контакт са ваздухом.

Температура замрзавања у замрзивачу треба да је -18ºЦ, а послије тога може да се спусти до -16ºЦ.

Шта послије одлеђивања?

Када је процес конзервације био на самом крају, имамо скоро осушен производ, чување може да се обави у фрижидеру хлађењем, али краће вријеме.

Укус и конзистенција залеђених производа се мијењају и губе. Након што их једном одледимо, морамо да их одмах потрошимо. 

Одлеђивање треба да је постепено у фрижидеру и траје око пет сати.

Када желимо да их скувамо, то је најбоље учинити тако што их ставимо у хладну воду коју постепено загријавамо. Када вода прокључа кува се још око седам минута.

Извор: agroklub.rs

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм