Ако волите рецепте за туршије и зимске укисељене ђаконије, онда морате макар једном да спремите и чувену шарену салату.
Осим што је и укусна и мирисна, савршен је извор витамина за хладне јесење и зимске дане, а прави се веома једноставно.
Неко воли да је сјецка, неко да је ренда, неко да је спрема "на трачице"... који год да је ваш избор, ако је спремите обогатићете вашу трпезу.
Састојци за шарену салату од седам килограма:
1 кг паприка
1 кг купуса
1 кг краставчића
1 кг карфиола
1 кг зеленог парадајза
1 кг шаргарепе
1 кг црвеног лука
За пресолац за салату:
3 л воде
1 л сирће разблажено 9 одсто
9 кашика соли
9 кашика шећера
1 ком винобран
Припрема:
Темељно оперите и очистите поврће.
Купус изрибајте (исјецкајте на траке), паприку исјецкајте (на резанце или веће квадратиће), краставчиће и шаргарепу на колутиће, парадајз на кришке, лук или на траке као и купус или пак купите баш мале главице, па их ставите цијеле. Карфиол исцјепкајте на цвјетиће.
Исјечено поврће ставите у већу пластичну посуду и добро га измијешајте.
Направите пресолац тако што ћете да помијешате све састојке ида пустите да прокува. Док је још течност врела, прелите поврће.
Покрите посуду са чистом крпом и замотајте у ћебе.
Оставите поврће тако да стоји 24 сата. Промијешајте га два до три пута за то вријеме.
Припремите чисте тегле (да не буду вруће).
Добро стисните поврће да "не плива", већ да стоји чврсто у тегли и да пресолац буде наливено тако да га потпуно прекрије.
Поврће можете да спакујете и у пластичну посуду, или мање буре, али такође да буде добро сложено и јако притиснуто да не плута, потопљено у потпуности са течношћу у којој ће да стоји.
Оставите овако спремљено поврће да одстоји неко вријеме на тамном и хладном мјесту и имаћете салату у којој можете да уживате цијелу зиму, преноси Телеграф.