Корисно знати

Старински рецепт за домаћу туршију са сирћетом

  • Извор: задовољна
  • 14.10.2024. 22:16

Припрема зимнице је традиција у многим домаћинствима, а туршија са сирћетом је један од најомиљенијих рецепата. Ова укусна мјешавина поврћа, натопљена сирћетом, одлично се слаже уз готово сваки оброк.

У овом тексту откривамо најбољи рецепт за туршију са сирћетом који ће одушевити све љубитеље домаће зимнице.

Састојци за туршију:

1 kg паприке

1 kg краставаца

1 kg карфиола

2 мркве

2 главице бијелог лука

1 литар винског сирћета

3 литре воде

150 g шећера

150 g соли

1 конзерванс (по жељи)

Бибер у зрну

Ловоров лист

Припрема туршије са сирћетом

Припрема поврћа: Поврће добро оперите. Паприке очистите од сјеменки, мркве исијеците на колутиће, карфиол одвојите на цвјетиће, а краставце оставите цијеле или их исијеците на половине. Бијели лук очистите и оставите у ченовима.

Прављење пресолца: У великој шерпи загријте воду. Додајте сирће, со, шећер, бибер у зрну и ловоров лист. Промијешајте све састојке и пустите да прокључа. Након што пресолац проври, склоните га са ватре и оставите да се мало охлади.

Пуњење тегли: У стерилизоване тегле распоредите поврће. Поврће слажите густо, али пазите да не оштетите комаде. Повремено додајте по неколико ченова бијелог лука између слојева.

Сипање пресолца: Прелијте поврће у теглама млаким пресолцем тако да поврће буде потпуно потопљено. На врх тегле можете ставити пластичне мрежице или чврсто притиснути поврће како би све остало под сирћетом.

Затварање тегли: Добро затворите тегле поклопцима и оставите их на тамном и хладном мјесту. Туршија је спремна за конзумацију након мјесец дана, али што дуже стоји, то ће бити укуснија!

Зашто је туршија са сирћетом идеалан избор за зимницу?

Туршија не само да освјежава оброк, већ је и здрава опција јер поврће задржава велики дио својих нутритивних вриједности. Сирће помаже у очувању поврћа, а његов карактеристичан укус даје туршији посебан шмек. Овај рецепт је прилагодљив, па можете користити различите врсте поврћа према свом укусу и сезонској доступности.

Савјети за савршену туршију:

Користите винско или јабуково сирће за блажи укус.

Поврће треба да буде свјеже и квалитетно, без оштећења.

Тегле добро стерилизујте како би ваша туршија трајала дуже.

Припремите овај једноставан рецепт за туршију са сирћетом и уживајте у домаћој зимници током цијеле зиме, преноси Задовољна.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: