Проклијали кромпир може бити опасан за конзумирање.
Како сачувати кромпир од клијања и пропадања? Доносимо савјет који ће вас спасити: додате ли им само један састојак, сачуваћете их од клијања као од шале. Врло је једноставно, а све што вам треба је једна јабука.
За ефикасност овог трика постоје чак и научни докази, а тајна је у етилену, природном биљном хормону који производи воће попут јабука, банана и парадајза, а има кључну улогу у процесу зрења воћа и старења поврћа.
Теорија која стоји иза трика с јабуком и кромпиром је да јабуке испуштају плин етилен, а показало се да плин етилен спречава ницање кромпира у барем једном лабораторијском експерименту.
Студија објављена у "Журнал од Фуд Сајенс енд Технолоџи" показала је да кромпир чуван у хладном складишту и третиран у временским интервалима одређеним дозама етилена клија пуно спорије и у мањој мјери од оног који није чуван на такав начин.
Услови у лабораторији сасвим сигурно нису једнаки онима у вашој остави или подруму, као што ни циљано пуштен етилен није исто што и етилен који ће отпуштати јабука коју сте додали, пише "Слободна Далмација".
Стога вам препоручујемо да упркос додавању јабуке припазите на све оне ствари које иначе важе за складиштење кромпира - да је на мјесту удаљеном од извора топлоте и свјетла, да није у пластичној врећици нити изложен влази и тако даље.
Будете ли се држали свега споменутог па му још додате и јабуку, сигурно ће вам се кромпир очувати пуно боље него иначе.