Рецепт

Шведске ћуфте, савршено сочне и укусне

  • 10.09.2024. 17:53

​Шведска је позната земља по много чему, а када је ријеч о кухињи и специјалитетима, онда су то засигурно ћуфте. Шведске ћуфте су њихово готово национално јело, а њихова припрема је слична као нашим, али је рецепт нешто другачији.

Састојци:

300 g мијешаног мљевеног меса

1 главица црног лука

1 јаје

3 кашике презли

1 кашика уља

мало мускатног орашчића

мало соли

Сос:

3 кашике отопљеног путера

3 кашике брашна

2 шоље пилећег бујона

100 ml павлаке за кување

Припрема:

Црни лук ољуштите и исјецкајте на ситно, па му додајте презле и оставите са стране у чинији пет минута, да презле упију сок црног лука.

Потом убаците остале састојке осим уља и добро промијешајте. Од добијене смјесе правите ћуфте, а уз помоћ кашике можете да процијените колике ће оне бити.

У тигањ сипајте уље и пустите да се добро загрије и стављајте полако ћуфте да се прже. Нека буде минимум три минута, са свих страна нека се добро испеку. Када буду готове, ређајте их на тањир који сте обложили убрусом.

У исти тигањ сипајте путер па када се отопи, додајте брашно и мијешајте око једног минута. Онда додајте бујон и полако ће смјеса да се згусне, али морате стално да мијешате да се не би појавиле грудвице. Када прокључа, убаците ћуфте и пустите да се кувају до 10 минута или док се смјеса у тигању скроз не згусне.

На крају сипајте павлаку за кување, кувајте још око два минута и склоните са шпорета. Овако спремљене ћуфте можете да једете уз пире кромпир, а Швеђани их радо једу са мало џема од боровница, преноси "Она".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: