Сезона је прављења зимнице, а то значи само једно - најљепши мирис печене паприке се шири комшилуком.
Свака домаћица има неку своју надоградњу на традиционални рецепт за ајвар, а један тајни додатак који провјерено побољшава укус. Ријеч је о рену.
Састојци:
- 3 килограма црвених паприка
- 300 грама рена
- 3 децилитра уља
- 1 децилитар алкохолног сирћета
- кашика соли.
Припрема ајвара:
Паприке добро оперите и самељите. Након тога их ставите у већу шерпу и кувајте док смјеса не постане густа.
Додајте со и уље и кувајте док се сви састојци у потпуности не сједине. Додајте рен и сирће, добро промијешајте.
Ајвар сипајте у загријане, стерилисане тегле. Након што их затворите, прекријте их фолијом. Овако припремљен ајвар треба да стоји на сувом мјесту најмање 24 сата прије него што буде спреман за јело.
(Citymagazin)