Многи то раде

Треба ли испирати месо прије кувања

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 19.11.2023. 16:23

Многи људи се држе неког неписаног правила, па прије кувања месо увијек исперу под млазом воде, али поставља се питање је ли то уопште потребан корак.

Месо може садржавати разне бактерије и вирусе, а то је један од главних разлога зашто га људи испиру.

У неким земљама чак користе и киселине попут лимуна или оцта, преноси "Хеалтлајн".

Разна истраживања и лабораторијске провјере показала су да прање сировог меса обичном водом из славине није ефикасно у уклањању бактерија и заправо може нанијети више штете него користи јер се шире патогени вируси на радну површину, па тако и на друге намирнице.


Младић из БиХ има 5 тумора на мозгу

Младић из БиХ има 5 тумора на мозгу

Али испирање киселином попут лимуна и бијелог сирћета може смањити број бактерија, па би било добро да почнете с овом праксом, ако већ нисте.

Ипак, уз само испирање важно је још неколико ствари – добро очистите радне површине, немојте остављати друге намирнице у близини судопера гдје ћете испирати месо и обавезно га пеците на високој температури до краја, пише "Вечерњи".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: