Isprobajte

Trikovi da vam začini duže budu svježi

  • Извор: 24сата.хр
  • 15.08.2022. 13:16

Svježi začini pružaju bogate arome i okuse vašim jelima, ali njihov izuzetno kratak životni vijek često prevari i one najiskusnije kuvare pa se posuše, a da ih niste stigli ni staviti u hranu.

Ali nije isto sa svim začinima. Tvrdi začini (s drvenim petiljkama) poput timijana i ružmarina drugačije se čuvaju od mekanih poput peršina, mente ili bosiljka.

Mekani začini, poput bosiljka, peršuna i bosiljka trebaju se odmah nakon kupovine staviti uspravno u čašu napunjenu s 2,5 cm vode i spremiti u hladnjak.

Tvrdi začini će izdržati mnogo duže ako ih nakon otpakivanja iz ambalaže zamotate u list vlažnog papirnatog ručnika i pospremite u ziplock vrećicu.

Bez vazduha i svjetla

Najbolje je čuvati začine u spremnicima koji se daju hermetički zatvoriti, što će osigurati da zadrže aromu, te da nepoželjne tvari, poput bakterija, na primjer, ne mogu dospjeti do njih.

Ako imate spremnike kojima su 'popustili' poklopci, svakako ih zamijenite. Takođe, držite ih dalje od izravnog izvora toplote i svjetlosti, jer neki začini sadrže lako isparive spojeve koji mogu izlapiti pod visokim temperaturama. 

Za zimnicu

Začine nasjeckajte na sitno i zamrznite u kockicama leda. Kad kuvate samo stavite kockicu leda sa začinima u jelo. Ako ne želite razvodniti hranu, začini se mogu zamrznuti i u rastopljenom maslacu ili maslinovom ulju. 

Ako želite da vam zelena salata ostane duže zelena i hrskava treba je pospremiti u staklenku koja se može hermetički zatvoriti i staviti u hladnjak. 

Evo popisa najboljih uslova za čuvanje začina:

  • Održavajte konstantnu temperaturu od oko 20 stepeni Celzijusa,
  • Držite začine dalje od direktne sunčeve svjetlosti i toplote,
  • Prebacite u dobro zatvorene, neporozne spremnike koji su u idealnom slučaju svi iste veličine (radi lakšeg skladištenja) - staklenke za hranu za bebe, staklene posude, keramičke staklenke ili metalne limenke,
  • Razmislite o čuvanju crvenih začina, poput paprike i crvene paprike, u hladnjaku kako bi duže zadržali boju i okus piše Better Home and Gardens.
Тагови:
  • 16:40 Народ Прича (Р)

    Народ Прича (Р)

  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Одметница (Р) (12+)

  • 17:50 Емисија: Тајне музеја

    '''Емисија: Тајне музеја

  • 18:20 Путуј, пробај заволи са Лазаром

    'Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести